Univaje vaikuttaa kivunsietoon – ihmistä sattuu väsyneenä enemmän

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Moni stressaantuneet ja univelkaiset ihmiset ovat huomanneet, että he kärsivät usein päänsärystä ja sairastuvat herkemmin erilaisiin kausiflunssiin. Univaje voi aiheuttaa tuoreen tutkimuksen mukaan fyysistä kipua, koska väsyneet aivot lähettävät vääränlaisia signaaleja kehoon.

Aivojen toiminta muuttuu jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen. Univaje vaikuttaa myös aivojen kipuun reagoivaan osaan, jolloin ne lähettävät vääränlaisia reaktioita kehoon. Väsyneet aivot eivät tiedä, miten kivun tuntemus muodostetaan oikein. Unilaboratoriassa tehdyn testin mukaan ihmiset kestivät kipua unettoman yön jälkeen 15–30 prosenttia vähemmän kuin hyvin nukutun yön jälkeen, New York Times raportoi.

Riittävät yöunet vaikuttavat ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Ihminen syö terveellisemmin hyvin nukutun yön jälkeen. Lisäksi hänen muistinsa toimii paremmin, mieliala on virkeämpi ja keho paranee nopeammin.