Raju paljastus! Suositut iPhone-sovellukset kuvaavat ruutuasi ilman lupaa

Digi · Tim Isokivi

Lukuisat iPhone-sovellukset saattavat vakoilla käyttäjää ilman hänen suostumustaan. Joukossa on muun muassa lukuisia suosittuja matkailualan sovelluksia.

TechCrunch-sivuston raportin mukaan sovellukset nauhoittavat ja ottavat kuvia ruudun tapahtumista. Tämä tapahtuu data-analyysiyhtiö Glassboxin luoman tekniikan avulla.

Glassboxin tekniikkaa käyttävät sovelluksissaan muun muassa Hotels.com, Air Canada, Singapore Airlines, Expedia ja Acercrombie & Fitch. Yhtiöiden mukaan tietojen keräämisen tarkoituksena on parantaa käyttäjäkokemusta.

Huolta aiheuttaa erityisesti se ovatko käyttäjien salasanat ja pankkitiedot vaarassa päätyä ulkopuolisten nähtäviksi. Glassboxin ohjelmiston pitäisi piilottaa salasanatiedot automaattisesti, mutta tutkimuksessa kävi ilmi ettei esimerkiksi Air Canadan kohdalla se aina onnistu.

Apple on sittemmin kommentoinut kohua. Yhtiö käskee kehittäjiä joko poistamaan sovelluksista käyttäjien ruudun urkinnan mahdollistavan koodin tai tiedottamaan siitä käyttäjille selkeästi. Muussa tapauksessa sovellukset poistetaan App Storen valikoimista.