Pankin työntekijä löysi porsaanreiän – varasti lähes miljoonan rahaa

Ohhoh! · Tim Isokivi

Pekingiläisessä pankissa työskennellyt mies on jäänyt kiinni nostettuaan hurjia summia ilmaista rahaa. Rikos onnistui hänen löytämänsä porsaanreiän avulla.

Ohjelmoijana työskennellyt Qin Qisheng huomasi, ettei Huaxian Bank -pankin käteisautomaatti kirjannut keskiyön aikaan tehtyjä nostoja. Virheen ilmoittamisen sijaan mies lisäsi käyttöjärjestelmään koodin, jonka ansiosta hän pystyi hyväksikäyttämään virhettä jäämättä kiinni.

Qisheng nosti rahaa tekaistulla tilillä, jota pankki käytti järjestelmänsä testaamiseen. South China Morning Post -lehden mukaan hän nosti käteistä kerrallaan 5 000 – 20 000 juania.

Ohjelmoijan jäädessä kiinni vuonna 2018 hän oli ehtinyt nostaa rahaa 915 000 euron edestä. Huaxian Bank lupasi jättää miehen vaille syytteitä, mikäli hän palauttaisi rahat. Viranomaiset kuitenkin tuomitsivat Qishengin teostaan kymmenen ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen.