Tutkimus: Ystävien kanssa matkustaminen pidentää elinikää

Matkailu · Terhi Piiroinen

Kaveriporukalla tehdyt reissut ovat ikimuistoisia ja niistä saatetaan puhua vielä vuosia matkan jälkeen. Olipa kyseessä lasketteluloma, risteily tai automatka Amerikassa, on ystävien kanssa tehdyillä reissuilla myönteisiä vaikutuksia terveyteen ja eliniänodotteeseen.

Harvardin yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan ystävät pidentävät elinikää. Yksinäisyydellä ja vahvojen ystävyyssuhteiden puuttumisella on todettu olevan yhtä kohtalokkaita seurauksia terveydelle kuin polttaisi tupakkaa 3-4 askia päivässä.

Yksinäisyys on tutkimusten mukaan tuhoisampaa terveydelle kuin sairaalloinen ylipaino tai liikkumattomuus. Ystävyyssuhteiden on puolestaan todettu vähentävän kipua ja nostavan mielihyvähormonien tasoa. Ystävyyssuhteet saattavat kärsiä kuitenkin aikuisiällä esimerkiksi ruuhkavuosien aikaaan.

Yleinen neuvo onkin, että kaveriporukat tapaisivat säännöllisesti ja tekisivät yhdessä matkoja. Säännölliset reissut takaavat sen, että kaveruussuhde säilyy ja ystävien kanssa pääsee viettämään laatuaikaa vailla arjen kiireitä ja velvollisuuksia. Varatkaa matka jo tänään – se parantaa terveyttä ja hyvinvointia!