Suomen matkailu kovassa nosteessa – matkailuvienti kasvoi miljardin

Matkailu Viihdeuutiset · Stara.fi

Matkailu on Suomessa nykyisin peräti 15 miljardin euron ala, jonka osuus bruttokansantuotteesta on jo 2,6 prosenttia. Vahvaa kasvua on tullut erityisesti matkailuviennistä, joka nousi peräti miljardilla 4,6 miljardiin euroon vuonna 2017. Tilastokeskuksen selvityksen tilasi Visit Finland.

Matkailuteollisuus on Suomen viime vuosien menestyneimpiä ja dynaamisimpia toimialoja. Vuonna 2018 ulkomaiset yöpymiset nousivat uuteen ennätykseen, 6,8 miljoonaan. Yhteistyö toimialan sisällä ja panostukset matkailuvientiin ovat realisoituneet poikkeuksellisen suurena euromääräisenä kasvuna.

Tuoreimman matkailutilinpidon ennakkotietona ulkomainen matkailukysyntä, eli matkailuvienti, kasvoi 27 prosenttia. Matkailun tuottama arvonlisäys kasvoi kahdeksan prosenttia nousten viiteen miljardiin euroon.

– Matkailuteollisuus on toimialana samaa kokoluokkaa kuin maa-, metsä- ja kalatalous yhteensä, ja puolet suurempi kuin elintarviketeollisuus, Business Finlandin Visit Finland -yksikön johtaja Paavo Virkkunen kertoo.

Matkailuteollisuudessa työskenteli viime vuonna yli 140.000 henkilöä, eli 5,5 prosenttia työllisistä. Vuokratyövoima ja kaupan alan työpaikat eivät ole mukana työllisyyslaskelmissa. Hotelli- ja ravintola-alalla esimerkiksi tehdään vuokratyötä arviolta 6.000 henkilötyövuotta.