Poliisi aloittaa tehotarkkailun – ulkomaalaisten maassaolon edellytykset selvitetään

Viihdeuutiset · Stara.fi

Poliisi ilmoitti, että se aloittaa maanantaina viikon kestävän tehotarkastuksen, jossa poliisi valvoo muun muassa autoilijoiden toimintaa. Lisäksi erikoistarkkailuun on tulossa myös Suomessa oleskelevien ulkomaalaisten maassa olon edellytykset.

Suomessa on tuhansia laittomasti maassa oleskelevia ihmisiä, joita valvonnalla pyritään nyt saamaan kiinni tavallista tehokkaammilla tarkistuksilla.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun poliisitehtävällä poliisin asiakkaana olevan ihmisen henkilöllisyys tarkastetaan ja hänen osoittautuessa ulkomaalaiseksi, varmistetaan samalla myös hänen maassa oleskelunsa edellytykset, poliisitarkastaja Ari Jokinen kertoo.

Poliisilaitokset voivat lisäksi tehdä tarkastuksia esimerkiksi ravintoloihin tai muihin etukäteen suunniteltuihin kohteisiin. Tällaisessa valvonnassa valvontatoimenpiteet perustuvat etukäteen saatuihin vihje- taikka analyysitietoihin.

– Poliisin valvontatoimenpiteet eivät saa koskaan perustua pelkästään todelliseen tai oletettuun etniseen alkuperään vaan toimenpiteen taustalla tulee olla vihje- tai analyysitietoa laittomasta maassa oleskelusta.

Euroopan unioni ja Schengenin säännöstö velvoittavat poliisia torjumaan laitonta maahantuloa ja oleskelua Schengen-alueella, jossa sisärajatarkastuksia ei ole. Sisämaassa tehtävä ulkomaalaisvalvonta perustuu ulkomaalaislakiin.