Sääntö-Suomi iski! Käsityöläispanimo menestyi liian hyvin – menetti myyntioikeuden

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaisten viranomaisten kyseenalaisia ratkaisuja on saatu ihmetellä viime vuosina kerta toisensa jälkeen, kun varsinkin Valvira ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat tulkinneet lakeja oman mielensä mukaan. Tuorein tapaus on sekin perin erikoinen.

Käsityöläispanimo-termin luonut tamperelainen Pyynikin käsityöläispanimo menettää nimittäin oikeuden toimia käsityöläispanimona. Samalla panimo menettää ulosmyyntioikeuden yli 5,5-prosenttisille oluille. Uuteen alkoholilakiin kirjattiin vuoden 2018 alusta lukien pykälä, joka määrittelee, että vain alle 500.000 litraa vuodessa valmistavat panimot saavat myydä yli 5,5-prosenttisia oluita. Litramäärään lasketaan myös vientiin menevät oluet.

25 henkilöä nykyisin työllistävä Pyynikin käsityöläispanimo sai viime vuonna aluehallintovirastolta määräaikaisen luvan myydä korkeintaan 12-prosenttisia oluita. Huomenna 21. maaliskuuta yli 5,5-prosenttisten oluiden myynti Pyynikin käsityöläispanimon kaupalta kuitenkin loppuu, koska panimo on saanut myytyä tuotteitaan ulkomaille aikaisempaa enemmän. Panimo tuotti olutta viime vuonna 1,35 miljooonaa litraa.

– On vaikea ymmärtää miksi tehdään rajoitteita, jotka vaikeuttavat yritysten kasvua. Jos olisimme halunneet säilyttää ulosmyyntioikeudet, meidän olisi pitänyt pysäyttää kasvu. Panimomme on listattu jo muutaman vuoden ajan panimoalan nopeiten kasvavaksi yritykseksi. Tämä kehitys olisi ollut sääli lopettaa. Päätimme jatkaa kasvua. Onneksi AVI antoi meille vahvojen oluiden myyntiluvan edes vuodeksi, panimon olutmestari Tuomas Pere kertoo.

Muuten myötämielisesti lakiuudistukseen suhtautunut ja sen syntyä aktiivisesti ajanut Pyynikin käsityöläispanimo on asiasta pettynyt. Käsityöläispanimopykälä loi uuden tarpeettoman rajan, joka hankaloittaa alan kasvumahdollisuuksia ja asettaa maamme panimot eriarvoiseen asemaan.

– Annoin käsityöläispanimo-nimen panimollemme vuonna 2012. Nimi annettiin ylpeydellä, koska se sointui hyvin tamperelaiseen tehdaskulttuuriin. Nyt sitä käytetään myynnin rajoittamiseen, kansalaisten valinnanvapauden estämiseen sekä valtion talouden kasvun haittaamiseen.

Olutmestari Peren mielestä valtion tulisi antaa kasvu- ja vientiyrityksille mahdollisuus tukea Suomen taloudellista kasvua. Pere vaatii, että kasvua rajoittava raja nostetaan tai poistetaan mahdollisimman nopeasti, jotta kasvua, työllisyyttä ja vientiä syntyisi.

– Lakiuudistuksen seurauksena suomalaisten alkoholinkäyttö ei ole lisääntynyt ja uudistamista tulee jatkaa. Panimomme mielestä kaupan hyllylle kuuluvat myös vahvat oluet ja viinit. Näin saadaan taattua kaikille suomalaisille laadukkaat ja monipuoliset valikoimat, panimon yhteisömanageri Veikko Sorvaniemi toteaa lopuksi.