Aineenvaihdunnan myytit kumottiin – ravinto, liikunta ja uni vaikuttavat eniten

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmisen elimistö muokkaa ravintoaineita solujen käyttöön ja energiaksi. Prosessia kutsutaan aineenvaihdunnaksi. Monilla on vääristyneitä käsityksiä aineenvaihdunnan toimivuuden ja nopeuttamisen suhteen. Ravintoasiantuntija Samantha Cassetty on nyt oikonut metabolisiin prosesseihin liittyviä myyttejä.

Ihmisen hormonit vaikuttavat aineenvaihdunnan toimimiseen. Suuri osuus on myös kasvutekijöillä, vitamiineilla ja hivenaineilla. Osa ihmisistä väittää, että ei voi tehdä aineenvaihduntansa parantamiseksi mitään. Väite on väärä, sillä aineenvaihduntaa voi parantaa liikunnan ja terveellisen ruokavalion avulla. Lihasmassan lisääntyminen vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Ruokavalioon kannattaa lisätä puhdasta ruokaa ja kokojyvätuotteita sekä välttää prosessoituja aterioita ja sokerisia herkkuja.

On myös harhaluulo, että hoikilla ihmisillä olisi suurikokoisempia parempi aineenvaihdunta. Todellisuudessa painavammat ihmiset tarvitsevat enemmän energiaa ja siten heidän aineenvaihduntansa joutuu prosessoimaan enemmän. Kannattaa myös muistaa, että ravinnon ja liikunnan lisäksi myös unella on merkittävä asema aineenvaihdunnan toiminnassa. Univaje sekoittaa hormonitasapainoa ja lisää ruokahalua, Cassetty kertoo PureWow-julkaisulle.