Heisimadot ryömivät aivoihin – teinipoika kuoli

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Intian Faridabadin kaupungissa sijaitsevan sairaalan ensiapuun toimitettu teinipoika on kuollut pian sen jälkeen, kun hänen aivoissaan todettiin vakava loistartunta. Kahdeksantoidstavuotias oli todennäköisesti niellyt heisimadon munia, jotka olivat myöhemmin kuoriutuneet. Madot olivat ryömineet hänen aivoihinsa muodostaen sinne kystoja.

Intialainen poika oli valittanut kipua muun muassa oikeassa kiveksessään. Hän oli saanut myös kohtauksia ja menettänyt usein tajuntansa. Magneettikuvaus osoitti, että nuoren miehen pää oli täynnä loistoukkien lihas- aivokudoksiin muodostamia kystoja. Kystoja oli aivokuoressa, aivorungossa, aivokalvossa sekä selkäytimen yläpuolella. Kystiä löytyi myös miehen oikeasta silmästä ja kiveksestä.

New England Journal of Medicine raportoi teinin kuolinsyyksi aivojen loissairauden. Hän menehtyi kaksi viikkoa sairaalan ensiapuun saapumisen jälkeen. Ihmisen kehossa ryömivät parasiitit ovat lähinnä kehitysmaiden vitsaus, sillä ne leviävät huonon hygienian välityksellä eläimistä tai ulosteesta ihmiseen. Toisinaan heisimatojen aiheuttamat oireet alkavat vasta pitkän ajan kuluttua tartunnasta.