NASA haluaa lähettää astronautit Marsiin vuoteen 2033 mennessä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA haluaa lähettää miehitetyn lennon Marsiin jo 15 vuoden aikana. Sitä ennen Yhdysvaltojen tarkoituksena on palata Kuuhun.

NASAn alkuperäisenä tavoitteena oli aloittaa uudet kuulennot vuonna 2028. Nyt avaruushallinnon johtaja Jim Bridenstine on kuitenkin paljastanut suunnitelmien aikaistuneen vuodelle 2024. Sen myötä myös Marsiin voitaisiin lentää jo vuoteen 2033 mennessä.

– Aikaistamalla kuulentoa neljällä vuodella voimme aikaistaa myös Mars-lentoa, Bridenstine kuvaili Gizmodon mukaan.

Kuuhun ja Marsiin kiirehtimisen taustalla on Yhdysvaltojen hallituksen painostus. Varapresidentti Mike Pencen mukaan Yhdysvaltojen tulisi ottaa käyttöönsä kaikki keinot, jotta uudet kuulennot voitaisiin aloittaa viiden vuoden sisällä.

Suunnitelmien aikaistamisen toteutuminen riippuu kuitenkin rahoituksesta. NASA toimitti Yhdysvaltojen kongressille uuden budjettiehdotuksen kolme kuukautta sitten, mutta sen läpimeno ei ole vielä selvinnyt.