NASA: Marsista löytyi merkkejä elämästä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat havainneet Marsissa mahdolliseen elämän merkkeihin viittaavan ilmiön. Planeetalla on havaittu metaanikaasua, jota elävät olennot erittävät Maapallolla.

Metaanipurkaukset tapahtuivat Gale-kraaterissa. Alue on sama, jota NASAn Curiosity-luotain tutki vuosina 2011 ja 2013. New York Times -lehden mukaan molekyylit hajoaisivat Marsin ilmakehässä nopeasti, joten metaanin on täytynyt syntyä melko lyhyen ajan sisällä.

Kaasun esiintyminen Marsissa ei ole vielä todiste elämästä planeetalla. Sitä voi syntyä serpentinisaationa tunnetun, vettä ja lämpöä vaativan prosessin seurauksena. Metaanikaasua voivat kuitenkin synnyttää myös esimerkiksi metanogeeneinä tunnetut mikrobit.

Löydös on merkittävä vaikka sen taustalla olisikin geologinen ilmiö. Metaanikaasun purkautumisalueet olisivat nimittäin joka tapauksessa paikkoja, joissa elämän merkkejä saattaisi esiintyä.