Huippuyliopistojen yhteistutkimus: Liikunta tekee rahaa onnellisemmaksi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yalen ja Oxfordin yliopistot ovat toteuttaneet yhteistutkimuksen, jonka mukaan liikunta on tärkeämpää mielenterveyden hyvinvoinnille kuin taloudellinen tilanne. Tutkimuksen mukaan liikuntaa säännöllisesti harrastavat potevat keskimäärin 35 huonotuulista päivää vuodessa. Kuntoilua välttelevät ovat allapäin 18 päivää enemmän.

Tutkimusryhmä huomasi, että liikuntaa etenkin ryhmissä harrastavat ihmiset ovat kaikista onnellisimpia, mikäli kuntoiluun liittyy myös sosiaalista kanssakäymistä. Toisin sanoen urheiluharrastukset parantavat ihmisten terveyden ja kehon hyvinvoinnin lisäksi myös mielenterveyttä. The Lancetin julkaisemaan tutkimukseen kerättiin tietoa yhteensä 1,2 miljoonalta amerikkalaiselta.

Tutkimuksen mukaan liikuntaa säännöllisesti harrastavat ihmiset olivat yhtä tyytyväisiä ja onnellisia elämäänsä kuin ihmiset, jotka eivät kuntoilleet, mutta tienasivat vuodessa 25.000 dollaria enemmän. Toisin sanoen, jos haluaa onnea rahalla, tulee summan olla todella paljon suurempi verrattuna kuntoilusta saavutettavaan onnellisuuteen.

Samassa tutkimuksessa kuitenkin osoitettiin, että ylikuntoilu ja himourheilu voi olla mielenterveydelle vaarallista. Ideaali liikuntamäärä on 3-5 kertaa viikossa 30-60 minuutin verran. Kuntoilu vähentää stressiä, masennusta ja mielenterveysongelmia.