Ensi kertaa kuvattu musta aukko sai nimen – taustalla havaijilainen sana

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tällä viikolla koettiin historiallinen hetki, kun tutkijat julkaisivat historian ensimmäisen kuvan mustasta aukosta. Kuvattu musta aukko sijaitsee 54 miljoonan valovuoden päässä M87-galaksin keskipisteessä.

Mustalle aukolle ei vielä kuvan julkaisuajankohtana annettu nimeä, mutta nyt taivaankappale on viimein ristitty virallisesti. Mustan aukon nimi on Powehi.

Kielitieteilijä Larry Kimuran ehdottama Powehi on Time-lehden mukaan havaijilainen termi, joka tarkoittaa ikuisen luomisen kaunista pimeää lähdettä. Se on peräisin havaijilaisesta luomiskertomuksesta.

Syy Powehin nimen havaijilaiseen taustaan piilee kahden mustan aukon kuvaamiseen käytetyssä teleskoopissa. Kaksi kahdeksasta EHT-projektin osana olleesta radioteleskoopista sijaitsi Havaijin Mauna Kea -vuoren huipulla.