Lintujen muuttoa voi nyt seurata reaaliajassa – uusi verkkopalvelu näyttää sijainnin kartalla

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Lintujen kevätmuutto on kiinnostavaa aikaa, kun ihmiset seurailevat eri lajien saapumista karuun Pohjolaamme. Nyt lintujärjestöt ja tutkimuslaitokset ovat käynnistäneet yhteishankkeen, jonka avulla lintujen muuttoa voi seurata kartta-animaatiosta.

Lintujen eteneminen esitetään Euroopan kartalla. EuroBirdPortalista voi käydä katsomassa ensimmäisten pääskyjen tai käkien kevätmuuttoa ja sen etenemistä. BirdLife Suomen mukaan palveluun päivitetään joka päivä noin 120.000 uutta havaintoa.

Suomenkielisillä lajinimillä toimivassa palvelussa on nähtävissä 105 lintulajin esiintyminen 29 Euroopan maassa. Hanke on Euroopan unionin tukema. Suomalaisia havaintoja kirjataan Tiira-palveluun, josta ne siirretään lintujen muuttoportaaliin.