Asiantuntijat kommentoivat suurpalon riskiä Suomen tuomiokirkoissa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Notre Damen katedraalin tuhonnut tulipalo Pariisissa oli esimerkki siitä, että tulipalo voi syttyä remontoinnin yhteydessä. Ranskassa seurauksena oli kansallinen tragedia, vaikka kuolonuhreja ei tullut. Palon syytä ei vielä tiedetä, mutta oikosulkua tai hitsausta epäillään tällä hetkellä.

– Kun kyseessä on esimerkiksi kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde, täytyy kiinnittää erityistä huomiota tulityön ennakkosuunnitteluun. Tällaisessa paikassa korjausrakentamiseen ryhtyvän tulee olla yhteydessä sekä vakuutusyhtiöön että paikalliseen pelastusviranomaiseen ennen töiden aloittamista, painottaa Mikko Parikka.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia täytyy huoltaa ja remontoida säännöllisesti. Suomessa remontointitöissä on vaaransa kuten Ranskassakin. On siis mahdollista, että missä tahansa rakennuksessa syttyy tulipalo. Tulitöiden aiheuttamat suurpalovahingot ovat kuitenkin vähentyneet viimeisten vuosikymmenten kuluessa 40 prosentista viiteen prosenttiin kaikista suurpaloista.

Tulitöiden turvallisuuskoulutusta toteuttaa lähes 1.200 kouluttajaa, ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Turvallisuuskorttirekisterissä on yli 1,7 miljoonaa suomalaisen koulutusmallin mukaista koulutussuoritusta. Tulityökortin myöntää turvallisuustutkinnon suorittaneille Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, joka vastaa koulutusten laadunvalvonnasta ja kehittämisestä yhdessä valtakunnallisen tulityötoimikunnan kanssa.