Lentovero Suomeen? Yksi kuva kiteyttää turhuuden

Matkailu Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen matkailuala on ollut viime vuosina harvinaisen poikkeuksellisessa kasvussa, kun satavuotias Suomi sai merkittävää mediahuomiota ympäri maailmaa ja erittäin tärkeä matkailuala kasvoi sen myötä. Suomi on merkittävä lentoliikenteen hubi Euroopan ja Aasian välillä, ja lentokoneella saapuvat matkailijat tuovat Suomeen valtavia summia tuloja vuosittain.

FlightRadar 24

Parhaillaan eräät tahot pyrkivät kuitenkin hidastamaan matkailualan positiivista kehitystä esittämällä Suomeen lentoveroa. Veroa on perusteltu erityisesti ilmastosyillä, mutta pikainen vilkaisu Euroopan lentoliikenteeseen riittää vesittämään tuota argumenttia kertaheitolla.

Esimerkiksi Flightradar24-verkkopalvelussa nähdään reaaliaikainen näkymä Euroopan ilmatilan lentoliikenteestä. Suomen osuus Euroopan lentoliikenteestä on häviävän pieni.

Suomen matkailuviennin arvo on Visit Finlandin mukaan 4,6 miljardia euroa vuodessa ja matkailu työllistää 140.000 ihmistä. Matkailualasta tuli vuonna 2017 Suomeen enemmän rahaa kuin kaikesta teknologia-alan viennistä yhteensä. Matkailualan odotetaan tuovan maahan peräti 40.000 uutta työpaikkaa vuoteen 2025 mennessä.

Lentoliikenne on siis koko maan hyvinvoinnin ja talouden kannalta erittäin tärkeää. Suomeen saapuu ulkomaisia turisteja lentäen erityisesti talvikaudella, jolloin Pohjois-Suomeen lennetään suorilla lennoilla ympäri maailmaa.

Suomi on suosittu kohde myös kesäisin, jolloin ulkomaiset turistit käyttävät Suomessa peräti 1,3 miljardia euroa rahaa. Kasvua on viime vuosina tullut Yhdysvaltojen, Kiinan ja Japanin lisäksi Hollannista, Britanniasta ja Saksasta.