NASA kuvasi upean revontulen – kaunis mutta potentiaalisesti vaarallinen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA on julkaissut kuvan näyttävästä revontulesta varoituksen saattelemana. Avaruushallinnon mukaan kuvassa näkyvä ilmiö saattaisi koitua vaaraksi koko ihmiskunnalle. Astronomi Juan Carlos Casadon ottamassa kuvassa nähdään vihreä, spiraalimainen revontuli. Kuva otettiin Islannissa vuonna 2016.

NASAn mukaan kauniin revontulen synnyttämä sääilmiö voisi myös aiheuttaa mittavaa tuhoa uhmiskunnalle. Revontulet synnyttävät aurinkotuulet saattaisivat voimakkaina myös lamauttaa sähkö- ja viestintäverkostot.

Maahan kohdistui vuonna 1859 voimakas aurinkomyrsky. Luonnonilmiö aiheutti mittavia ongelmia sen aikaisissa lennätinjärjestelmissä. Koska nykyään sähkövoimalla ja viestintäteknologialla on huomattavasti tärkeämpi rooli ihmiskunnalle, olisivat samanlaisen voimakkuuden aurinkomyrskyn seuraukset katastofaalisia.

 

NASA