Sadat lakimiehet: Donald Trump estänyt oikeutta – saisi syytteet ilman presidenttiyttään

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen oikeusministeriön nimittämä erikoistutkija Robert Mueller laati raportin liittyen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Venäjä-kytköksiin presidentinvaalikampanjan aikana. Nyt epäillään, että Donald Trump on estänyt raportin sensuroimattoman version julkaisun.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin lähipiirissä on paljastunut valehtelua, salaliittoja ja varojen väärinkäytöksiä. Donald Trumpin työntekijät, kuten entinen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn ja asianajaja Michael Cohen ovat molemmat jääneet kiinni valehtelusta. Noin puolet Donald Trumpin presidentinvaalikampanjan aikaisista työntekijöistä on saanut syytteet Robert Muellerin laatimien raporttien vuoksi.

Donald Trump ei ole saanut syytteitä, koska Yhdysvalloissa ei voi nostaa syytteitä virassa toimivaa presidenttiä vastaan. Sadat entiset liittovaltion syyttäjät ovat todenneet, että Donald Trumpin voidaan epäillä syyllistyneen oikeuden estämiseen ja ilman hänen virka-asemaansa syytteet olisi nostettu takuuvarmasti.

Kannanoton on allekirjoittanut yli 450 liittovaltion entistä syyttäjää, Washington Post uutisoi.

Yhdysvalloissa julkistettiin taannoin erikoissyyttäjä Robert Muellerin selvitystyön perusteella raportti, jota oli sensuroitu ja lyhennetty alkuperäisestä. Raportissa oli jätetty pimentoon oleellisia seikkoja, kuten Donald Trumpin käyttämää valtaa raportin julkaisemiseen liittyen. Selvityksen tarkoituksena oli raportoida Trumpin Venäjä-kytköksistä vaalikampanjan aikana ja pohtia sitä, onko hän yrittänyt estää oikeutta.

Yhdysvaltain oikeusministeri, republikaani William Barr, tiedotti raportin valmistumisen jälkeen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin olevan syytön. Barr ei kuitenkaan suostu julkaisemaan alkuperäistä raporttia, eikä hän suostu Yhdysvaltain edustajahuoneen oikeusvaliokunnan kuulemiseen.