Korkeimman oikeuden tuomari: ”Lauri Törni sai sotilasarvonsa takaisin”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen armeijan kapteeni Lauri Törni on maailmanlaajuisesti yksi tunnetuimmista suomalaisista sotasankareista. Tutkijat ovat kuitenkin esittäneet ristiriitaisia teorioita Yhdysvaltain armeijassa Larry Thorne -nimellä palvelleen ja Vietnamin sodassa vuonna 1965 kadonneen erikoisjoukkojen upseerin motiiveista.

Tietokirjailija Kari Kallonen on tarkistanut esitetyt epäilykset ja väitteet Törnin satavuotispäivien alla julkaistussa teoksessaan Lauri Törni – Mannerheim-ristin ritari ja USA:n vihreiden barettien sankari”.

Törnin tarinan kiistanalaisimpia kohtia on ollut erikoinen episodi koskien hänen sotilasarvoaan, ja asiasta on tehty jopa eduskuntakyselyjä. Törni tuomittiin sodan jälkeen maanpetoksesta, koska hän kävi sukellusveneellä Saksassa ja osallistui siellä taisteluihin.

– Törnin saama tuomio ei sinänsä ollut poliittinen, mutta siihen miksi Törni tuomittiin ja moni muu jätettiin tuomitsematta, vaikutti Mannerheim-ristin ritarin maine sotasankarina, Kari Kallonen arvioi.

Presidentti J.K. Paasikivi armahti Törnin jouluna 1948 ja palautti tuolloin myös kansalaisluottamuksen. Törni matkusti keväällä 1950 Ruotsista Venezuelan kautta Yhdysvaltoihin. Vasta lokakuussa 1950 puolustusvoimain komentaja Aarne Sihvo esitti kuitenkin Paasikivelle, että Törnin nimi poistettaisiin upseeriluettelosta.

Korkeimman oikeuden jäsen Jussi Tapani on tehnyt analyysin Lauri Törnin sotilasarvosta aikoinaan voimassa olleen lainsäädännön näkökulmasta. Hän on nyt käynyt läpi tekemänsä arvion.

– Sotilasarvo on eräällä tavalla loogisessa kytkennässä kansalaisluottamukseen. Kun syytetty tuomitaan menettämään kansalaisluottamuksensa, hän menettää samalla sotilasarvonsa. Tämä tarkoittaa käänteisesti sitä, että kansalaisluottamuksen palauttaminen armahduksen kautta palauttaa automaattisesti sotilasarvon, oikeusneuvos Jussi Tapani selvittää.

Yritystä viedä sotilasarvo uudelleen kansalaisluottamuksen palauttamisen jälkeen rasittaa oikeudellisesti merkityksellinen seikka, se ei perustunut lainsäädäntöön, joten päätös oli oikeudellisessa merkityksessä mitätön. Sihvo viittaa esittelyssään virheellisesti myös sotaväen rikoslakiin. Törnin ei täytynyt anoa sotilasarvon palauttamista erikseen.

– Pidän täysin selvänä, että Törni oli saanut sotilasarvonsa takaisin presidentin palauttaessa hänelle kansalaisluottamuksen, Jussi Tapani kiteyttää.

Kari Kallonen on haastatellut teokseensa vuosien aikana muun muassa Törnin sisaria, jääkäreitä ja amerikkalaisia aseveljiä. Kallonen oli mukana myös suomalais-amerikkalaisessa retkikunnassa, joka paikansi kadonneen Törnin helikopterin onnettomuuspaikan Vietnamin viidakossa, ja vihreiden barettien sankari saatiin näin haudattua Arlingtonin sotilashautausmaalle. Törni ylennettiin Yhdysvalloissa postuumisti majuriksi. Viipurissa syntynyt Lauri Törni täyttäisi 100 vuotta 28.5.2019.

Lauri Törni esiintyy salanimellä Robin Mooren bestsellerissä Vihreät baretit ja on samannimisessä elokuvassa John Waynen roolihahmon esikuva. Jatkosodassa Osasto Törnin jääkäreitä oli myös presidentti Mauno Koivisto.