Video opettaa: Näin sytytät tulen perinteisesti

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihminen ei ole aina osannut tehdä tulta. Aikoinaan tuli saatettiin ottaa talteen esimerkiksi salaman sytyttämästä metsäpalosta, mutta myöhemmin ihmiset oppivat tekemään sitä myös itse. Tulta voi tehdä esimerkiksi hankaamalla kahta puupalaa vastakkain.

Kahden puun hankaaminen synnyttää kitkaa, joka puolestaan kuumentaa puun. Polynesialaisia kulttuuritaitoja esittelevä kanava on julkaissut Youtubeen videon, jolla näytetään yksi ihmisten tärkeimmistä selviytymistaidoista. Videolla esiintyvä Kap opettaa, kuinka tulta voi tehdä kahdella puukappaleella ja kuivalla sytykkeellä.

Hän hankaa kovempaa puukappaletta pehmeämpää puuta vasten. Puun pienet säkeet alkavat savuta ja hän ottaa kipinän talteen kuivempaan sytykkeeseen. Video on nautinnollista katseltavaa, koska miehen toiminta on rauhallista ja varmaa.