Munkit löysivät 1100-luvun olutreseptin – otettiin nyt käyttöön

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Belgiassa on päästy maistelemaan taatusti historiallista käsityöläisolutta. Se on valmistettu 1100-luvulta peräisin olevan reseptiin pohjalta.

Reseptin löysivät Belgian Grimbergenin premonstratenssimunkit. Munkit kääsivät vapaaehtoisten avustuksella latinan ja vanhan hollannin kielillä kirjoitetun reseptin. Neljän vuoden tutkimuksen ja työskentelyn päätteeksi olutta onnistuttiin valmistamaan ohjeiden pohjalta.

Olutta ei oltu valmistettu ainakaan 220 vuoteen. Reseptin uskottiin hävinneen ranskalaissotilaiden tuhottua luostarin vuonna 1795. Munkit olivat kuitenkin onnistuneet salakuljettamaan satoja kirjoja pois rakennuksen seinään tehdyn reiän kautta.

Voimakas olut sisältää Independent-lehden mukaan alkoholia 10,8 prosentin verran. Belgialaismunkit suunnittelevat valmistavansa vuosittain miljoona litraa vuonna 2020 ensi kertaa myyntiin saapuvaa olutta.