Asiantuntija uskoo: Leonardo Da Vincillä oli ADHD

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tarkkaavaisuushäiriö ADHD ei ole suinkaan vain nykyaikainen ilmiö. Tutkijat uskovat kaikkien aikojen tunnetuimpiin taiteilijoihin ja keksijöihin kuuluvan Leonardo Da Vincin täyttävän ADHD:n kriteerit.

Saamastaan arvostuksesta huolimatta Da Vincillä oli jokseenkin epäluotettava maine, sillä hänellä oli taipumus jättää lukuisia projektejaan kesken. Kesken jääneiden töiden joukossa oli muun muassa maailmankuulu Mona Lisa.

Lontoon Kings Collegen neurologisten poikkeavuuksien asiantuntija Marco Catani uskoo sekä Da Vincin luovuuden että tavan jättää työt kesken selittyvän ADHD:lla. Historiallisten merkintöjen mukaan renessanssimies nukkui epäsääännöllisesti ja oli levoton sekä temperamenttinen, mitkä sopivat niin ikään ADHD:n oireisiin.

– 500 vuotta sitten eläneelle on mahdotonta tehdä kuolemanjälkeistä diagnoosia. Uskon silti vahvasti, että ADHD on uskottavin selitys Leonardon vaikeuksille viimeistellä työnsä, professori Catani kuvailee Newsweekin mukaan.

Catanin mukaan Da Vinci on erinomainen esimerkki siitä, miksi ADHD:n liittyvistä kielteisistä stigmoista täytyisi päästä eroon. Professorin mukaan ADHD:lla ei ole mitään tekemistä alhaisen älykkyyden tai luovuuden puutteen kanssa. Sen sijaan se vaikeuttaa monien tapauksessa heidän luontaisten taitojen hyödyntämistä.