HIV-epidemia leviää Venäjällä – suomalaiset seksituristit vaarassa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Itä-Suomessa on todettu ennätysmäärä HIV-tartuntoja. Vuodesta 2000 lähtien lähes 60 suomalaista miestä on saanut hiv-tartunnan Venäjällä. Hivpoint ja Suomen Punainen Risti tarjoavat vuonna 2019 ennätysmäärän hiv-testausmahdollisuuksia Venäjän raja-asemilla.

Iäkkäät miehet tekevät seksimatkoja Venäjälle ja saattavat harrastaa suojaamatonta seksiä. Itä-Suomen raja-asemilla järjestetään ilmaisia HIV-pikatestejä halukkaille. Samalla jaetaan ilmaisia kondomeja ja valistetaan turvaseksin tärkeydestä.

– Kohdennettu hiv-testaus Venäjän rajalla on selkeästi tärkeää, sillä monet rajatestauksessamme käyneistä miehistä eivät ole ennen käyneet hiv-testissä, sanoo Hivpointin seksuaalineuvoja Mervi Valjus.

– Yksi syy tähän on se, että anonyymin hiv-testin saaminen on vaikeaa. Julkisen terveydenhuollon olisi tärkeää tarkistaa käytäntöjään ja varmistaa, että oikeus nimettömään hiv-testaukseen toteutuu, toteaa Valjus.

Tänä vuonna Hivpoint ja Suomen Punainen Risti järjestävät useampia rajatestauksia kuin edellisvuosina. Raja-asemilla tarjotaan testauksen lisäksi neuvontaa ja turvaseksipakkauksia. Jokaisena testauspäivänä jaetaan myös ilmaisia hiv-kotitestejä muistuttamaan säännöllisen testauksen tarpeellisuudesta ja mahdollisuudesta tehdä testi nimettömästi.

Turvaseksikiertue päivystää raja-asemilla seuraavasti:

Vaalimaa 25.-26.5.Vartius 15.-16.6.Niirala 24.-25.8.Nuijamaa 31.8.-1.9.