Koulut loppuvat viikonloppuna – poliisi iskee tehovalvonnalla: ”Pyritään ennalta estämään”

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Koulujen päättyminen ja kesäloman alkaminen tarkoittaa juhlimista monessa perheessä. Poliisi pyytää nyt vanhempia sopimaan pelisäännöistä alaikäisten lastensa kanssa. Lisäksi heidän kannattaa olla tavoitettavissa päättäjäisiltana.

Poliisi valvoo nuorten päihteiden käyttöä ensi viikonloppuna koko maassa. Valvonnan painopistealueina ovat erityisesti nuorten kokoontumispaikat. Valvontaa tehdään monilla paikkakunnilla yhteistyössä nuoriso- ja sosiaalitoimen sekä Aluehallintoviraston alkoholitarkastajien kanssa.

– Valvonnalla pyritään ennalta estämään alkoholijuomien välitys alaikäisille sekä alaikäisten alkoholin hallussapito ja käyttö. Poliisi puuttuu normaaliin tapaan valvonnassa myös muihin yleisten paikkojen häiriöihin ja humalajuomiseen, poliisitarkastaja Ari Järvenpää Poliisihallituksesta sanoo.

Vastuu lapsista ja nuorista sekä heidän hyvinvoinnistaan on vanhemmilla. Poliisin ohje koulujen päättymisjuhliin valmistuvien lasten ja nuorten vanhemmille onkin, että sopikaa lastenne kanssa juhlintaan selvät pelisäännöt ja olkaa lapsiinne yhteydessä illan mittaan.

– Suurin osa koulujen päättymistä juhlimaan kerääntyvistä lapsista ja nuorista juhlii siististi ja täysin ongelmitta. Kun pelisäännöt kotiväen kanssa on selkeästi sovittu ja juhliminen päihteetöntä, ovat onnettomuusriskitkin pienemmät, Ari Järvenpää sanoo.

Poliisi toivoo, että alaikäisten huoltajat olisivat tavoitettavissa puhelimitse erityisesti juhlailtana 1. kesäkuuta, ja vastaisivat tuntemattomasta numerosta tuleviin puheluihin. Puhelu voi tulla poliisilta tai päivystäviltä nuorisotyöntekijöiltä.

Poliisi muistuttaa, että alle 18-vuotiaiden alkoholin käytöstä lähtee aina ilmoitus vanhemmille sekä lastensuojeluviranomaisille. Tämän lisäksi seurauksena on useimmiten 40 euron rikesakko. Vuodesta 2010 lähtien järjestetyistä tehovalvonnoista on viikonlopun aikana poliisin haltuun tullut noin 2.000–2.500 litraa erilaisia alkoholijuomia.