Luksusristeilijä laski jätevetensä mereen – varustamolle 20 miljoonan dollarin sakot

Lux Matkailu Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on viime vuosina kiinnitetty paljon huomiota tapauksiin, joissa laivat laskevat sääntöjen vastaisesti jätevetensä mereen. Muualla maailmassa jätevesien mereen laskemisesta on ryhdytty antamaan suuria sakkorangaistuksia, ja nyt Carnival Cruise Lines on saanut jättimäiset miljoonasakot.

Maailman suurimpaan risteilyalan konserniin kuuluva yhdysvaltalainen Carnival Cruise Lines joutuu maksamaan jopa 20 miljoonan dollarin sakot, kun sen Princess Cruises -tytäryhtiön luksusristeilijän paljastettiin laskeneen mereen jätevesiään. Korvaussummasta sovittiin oikeuden ulkopuolella.

Yritys teki vuonna 2017 sopimuksen, jonka mukaan sen alukset eivät enää laske jätevesiään mereen. Nyt kuitenkin paljastui, että sen alus oli laskenut mereen ruoantähteitä ja muoviroskia. Lisäksi sen syytettiin väärentäneen harjoituslokikirjojaan ja opastaneen aluksia korjaamaan epäkohtia juuri ennen kolmannen osapuolen suorittamia tarkastuksia.

Osana sopimusta risteily-yhtiö lupasi panostaa entistä enemmän kierrätykseen ja ekologiseen toimintaan. Vuonna 2017 yritys jäi kiinni merten roskaamisesta ja määrättiin maksamaan 40 miljoonan dollarin korvaukset. Asia sovittiin silloinkin oikeuden ulkopuolella, ja samalla se määrättiin viiden vuoden koeajalle, joka on siis edelleen käynnissä. Ensimmäisen vuoden aikana aluksilla raportoitiin 800 rikkomusta, Miami Herald uutisoi.