Tutkimus: Vanhemmille naisille riittää 4 400 askelta päivässä terveyden ylläpitämiseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmiset ovat ryhtyneet tarkkailemaan liikkumistottumuksiaan älyrannekkeiden avulla. Yhä useampi yrittää saavuttaa päivittäin 10.000 askelman maagisen rajan elääkseen kauemmin ja terveemmin. Nyt on tutkittu vanhempien naisten askelmääriä verrattuna heidän hyvinvointiinsa.

Brigham and Women’s Hospitalin tutkijat ovat vakuuttuneet, että ei ole olemassa yhtä ja yhtenäistä taikanumeroa, mikä määrittelisi ihmisten tarvittavan askelmäärän päivittäin. Nykyisin käytetty 10.000 ei ole tieteellisesti tutkittu määrä. Sen sijaan on totta, että mitä enemmän ihminen liikkuu päivittäin, sitä terveempi hän yleensä on.

Tutkijoiden mukaan ihmisille on hyötyä jo vähemmästäkin askelmäärästä päivittäin, mikäli määrä ylittää silti tuhansia. Tutkimuksessa seurattiin 16.000 naisen askelmääriä. Heidän keski-ikänsä oli 72 vuotta. Tulosten perusteella päivittäinen askelmäärä ei vaikuta eliniän pituuteen 7.500 päivittäisaskeleen jälkeen. Sen sijaan tärkeämpää on kävellä tuhansia askeleita päivittäin.

Tutkijoiden mukaan iäkkäät naiset saavuttavat eniten hyötyjä 4.400 päivittäisen askeleen jälkeen, kuitenkin 7.5000 askeleen asti. Sen sijaan 2.000 askelta päivässä ei ole riittävä määrä, mikäli haluaa elää pidempään ja terveempään. Askeleet olivat normaalielämään kuuluvia, eivätkä erillisen kuntoilun ansiota.