Suomalaistutkimus: Pitkä kesäloma estää ennenaikaisen kuoleman

Lifestyle Matkailu Terveys · Terhi Piiroinen

Helsingin yliopistossa on toteutettu 40 vuotta kestänyt tutkimus liittyen liikemiesten elintapoihin, sairauksiin ja kuolemiin. Tutkimus osoitti, että riittävä lepo ja loma voi vaikuttaa ihmisen terveyteen yhtä paljon kuin terveellinen ruokavalio.

Journal of Nutrition, Health & Aging -julkaisu on esitellyt tutkimuksen, jossa seurattiin vuosina 1974 ja 1975 alkaen 40–55-vuotiaita liikemiehiä ja heidän terveyttään. Yhteensä 1.200 tutkimukseen osallistunutta miestä kuului sydän- ja verisuonisairauksien riskiryhmään. He tupakoivat, heillä oli korkea verenpaine, kolesteroli ja ylipainoa.

Miehet jaettiin kahteen ryhmään. Toisessa ryhmässä olleet miehet saivat tavallisia terveyspalveluja, kun taas puolet ottivat säännöllisesti vastaan terveysoppia liittyen liikunnan tärkeyteen, terveelliseen ruokavalioon, ihannepainon saavuttamiseen ja tupakoinnin lopettamiseen. Kuten oli arvattavissa, laski terveysneuvoja saaneiden miesten riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin peräti 46 prosenttia.

Yllättäen kuitenkin 15 vuotta myöhemmin tutkijat totesivat, että terveyteen liittyvää ohjeistusta saaneta miehiä oli kuollut enemmän kuin tavallisia terveyspalveluita saaneita. Tutkijat päättivät paneutua liikemiesten työtuntien määriin, nukkumistottumuksiin ja lomatapoihin.

Vertailussa selvisi, että mikäli henkilö oli lomaillut vuosittain alle kolme viikkoa, oli hänellä 37 prosenttia suurempi riski kuolla muita aiemmin. Enemmän työskennelleet ja vähemmän nukkuneet sekä lomailleet miehet kuolivat aiemmin todennäköisesti stressaavan elämäntyylin kumotessa muut parempaan terveyteen tähtäävät toimet. Toisin sanoen pitkän ja terveen elämän salaisuus on säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio ja riittävä lepo.