Suomalaistrokari käytti alkoholisteja hyväksi – myi kotiviiniä velaksi, harjoitti koronkiskontaa ja kiristi rahaa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomessa on tullut esiin tapaus, joka kuulostaa enemmän mafiaelokuvan toiminnalta kuin lintukotoomme sopivalta. Mies on myynyt Länsi-Uudenmaan alueella sijaitsevan päihdeongelmaisten asumisyksikön asukkaille itse valmistamaansa kotiviiniä. Pantiksi hän on ottanut asukkaiden pankkikortteja ja nettipankkitunnuksia.

Viinatrokari oli iskenyt alkoholistien heikkoon kohtaan ja käyttänyt päihdeyksikön asukkaita hyväksi häikäilemättömästi. Osin velaksi myydyn alkoholin pantiksi epäilty on ottanut haltuunsa pankkikortteja ja nettipankkitunnuksia, joiden kautta hän on päässyt käsiksi asianomistajien varoihin. Poliisi pääsi miehen jäljille vihjeiden perusteella. Alkoholin laiton myynti oli kestänyt jo pidempään.

Tutkinnassa selvisi, että epäilty tapasi asianomistajia asumisyksikön lähistöllä kaikkina vuorokauden aikoina. Alkoholi kuljetettiin ostajille henkilöautolla. Velkojen perimiseksi hän oli ottanut tai saanut haltuunsa pankkikortteja ja verkkopankkitunnuksia, joilla hän nosti tai siirsi rahaa, kunnes velat oli kuitattu. Muutamien asianomistajien kohdalla summa nousi kuukausitasolla enimmillään 400 euroon.

– Muutamassa tapauksessa asukkaille oli jäänyt käyttörahaa kuukaudeksi vain muutamia kymmeniä euroja. Heitä oli uhattu väkivallalla, jos velat olisivat jääneet maksamatta, kertoo tutkintaa johtanut rikoskomisario Teemu Värtinen.

Maaliskuussa 2019 poliisi takavarikoi epäillyn autosta 27 litraa itsevalmistettua alkoholijuomaa. Hänen hallustaan löytyi muistilapulla useiden eri henkilöiden pankkikortin tunnusluvut. Lisäksi hänen puhelimestaan löytyi tekstiviestejä, joiden epäillään liittyvän alkoholin välitykseen ja velanperintään.

– Kuulusteluissa epäilty myönsi valmistaneensa viiniä omaan käyttöön ja siirtäneensä rahaa asianomistajien tileiltä. Hän kuitenkin kiistää syyllistyneensä törkeään kiskontaan ja törkeään maksuvälinepetokseen, Värtinen sanoo.