Ampiaiset rakentavat nyt superpesiä – suurimmat henkilöauton kokoisia

Ohhoh! · Tim Isokivi

Aggressiiviset ampiaiset saattavat pilata kesäpäivän jos toisenkin. Suomessa mökkien ullakoille ilmestyvät ampiaispesät ovat kuitenkaan onneksi harvemmin samaa luokkaa, kuin Yhdysvaltojen Alabamassa.

Alabaman asukkaita on varoitettu valtavia pesiä rakentavista ampiaisista. Superpesiksi kutsutut rakennelmat voivat olla jopa henkilöauton kokoisia. Niissä voi elää jopa 15 000 – 18 000 ampaista, mikä on noin nelinkertainen määrä tavanomaiseen pesään verrattuna.

Alabaman Auburnin yliopiston hyönteistutkija Charles Rayn mukaan superpesiä on tänä vuonna löydetty jo neljä kappaletta. Yleensä niitä nähdään Alabamassa vuosittain 1-2 kappaletta. Rayn huolta herättää myös se, että superpesiä on ilmestynyt jo toukokuussa, muita vuosia aikaisemmin.

Superpesien yleistymisen uskotaan johtuvan tavallista leudommista talvista. Kymmenien tuhansien ampiaisten yhdyskuntien tuhoamisessa suositellaan kääntymään ammattilaisten tuholaistorjujien puoleen.