Maksamaton televisiolupa voi viedä vankilaan Etelä-Afrikassa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Etelä-Afrikassa on käytössä televisiolupamaksu. Kansalaisilta kerättävä maksu ohjataan yleisradioyhtiön käyttöön ja sisällön tuottamiseen. Eteläafrikkalaiset eivät kuitenkaan maksa lupaa mukisematta.

Osa eteläafrikkalaisista haluaa jättää televisiolupamaksun maksamatta yksinkertaisesti siksi, että eivät katso koskaan yleisradionsa tuottamia ohjelmia tai kanavia. Maassa on todella tiukka laki televisiolupamaksuihin liittyen. Mikäli kansalainen ei maksa lupaa, ei hän saa myöskään katsoa televisiota – ollenkaan.

Televisiolupamaksun suuruus on 17 euroa. Maksamattomasta televisionkatselusta voi seurata sakkoa 34 euroa tai kuusi kuukautta vankeutta. Käytännössä maan syyttäjäviranomaiset käyttävät aniharvoin resursseja yksittäisiin rikosoikeudellisiin toimenpiteisiin liittyen televisiolupiin.

Sen sijaan useat menettävät luottotietonsa viideksi vuodeksi maksamattoman lupamaksun takia. Kaikista järjettömintä on se, että maksu peritään myös ihmisiltä, joilla ei ole televisiota, My Boardband uutisoi.