Alppeille ilmestyi uusi järvi – syynä Euroopan helleaalto

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Alppeihin kuuluvan Mont Blancin vuoriston huippu on tyypillisesti lumen peitossa. Nyt kolmen kilometrin korkeuteen on kuitenkin ilmestynyt tavanomaista lämpimämpien säiden ansiosta järvi.

Järven löysi ja kuvasi Dent du Geant -vuorelta kiipeilijä Bryan Maestre. Vaikka järvi saattaa näyttää kuvissa kauniilta, on miehen mukaan kyse huolestuttavasta ilmiöstä.

– Vain 10 päivän äärimmäinen helleaalto riitti romahduttamaan, sulattamaan ja muodostamaan järven Dent du Geantille, Maestre kirjoitti Instagramissa.

Vain 10 vuorokautta aikaisemmin toinen vuorikiipeilijä, Paul Todhunter, oli ottanut kuvan samasta paikasta. Vielä silloin järveä ei vuorella nähty. EU:n Copernicus-palvelun mukaan kesäkuu 2019 oli mittaushistorian lämmin koko maailmassa.

View this post on Instagram

Time to sound the alarm… The problem here? These two pictures were taken only 10 days apart… It was taken earlier on June 28th, the second one was shared by Paul Todhunter. Only 10 days of extreme heat were enough to collapse, melt and form a lake at the base of the Dent du Géant and the Aiguilles Marbrées That I know, this is the first time anything like that as ever happened. Southern Europe and the Alps have been struck by a massive heatwave with temperature ranging from 40 to 50 degrees, the below 0 freezing altitude was as high as 4,700m (15,400ft) and during the day temperatures as high as 10 degrees Celsius (50 F) were felt on top of Mont Blanc 4,810m (15,780ft)… This is truly alarming glaciers all over the world are melting at an exponential speed… My interview with @mblivetv can be found here! https://montblanclive.com/radiomontblanc/article/massif-du-mont-blanc-un-petit-lac-se-forme-a-plus-de-3000-m-daltitude-48453 #climbing #climber #climb #frenchalps #savoie #savoiemontblanc #hautesavoie #outdoors #globalwarming #mountaineering #mountains #mountain #montagne #montaña #montagna #montanhismo #mountaineer #alpinist #alpinism #alpinisme #alpinismo #alpi #alps #environment #savetheplanet #climatechange #montblanc @patagonia @beal.official @millet_mountain @blueiceclimbing

A post shared by Bryan Mestre (@bryanthealpinist) on