Saitko epämääräisen rahasiirtopyynnön pomolta? Kyseessä on todennäköisesti huijaus

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisin tietoon on tullut niin sanottuja toimitusjohtajahuijauksia, joissa yrityksen työntekijä saa valesähköpostin firman pomon nimissä. Huijaussähköpostit lähetetään yleensä yhteisön tai yrityksen maksuliikennettä käsitteleville henkilöille.

Huijausviesteissä pyydetään, että henkilö tekisi rahasiirron ulkomaalaiselle tilille. Sitä ennen henkilö on voinut saada sähköpostin, jossa on tiedusteltu yrityksen rahavarantoja. Menetetyt summat ovat olleet jopa kymmeniätuhansia euroja.

– Ohjeeksi voisi antaa, että sähköpostin lähettäjätietoihin ei kannata luottaa sokeasti, koska ne ovat kohtuullisen helposti väärennettävissä. Yleensä sähköpostin lähettäjän nimen paikalla on joku yrityksen johtajan tai vastaavan nimi, mutta sähköpostin loppuosa eroaa yrityksen oman sähköpostin loppuosasta, poliisi muistuttaa.

– Varmista tarvittaessa sähköpostien oikeellisuus puhelinsoitolla. Tarkistus kannattaa tehdä etenkin epätavallisissa tilisiirroissa tai muissa tavanomaisesta toiminnasta poikkeavissa tilanteissa. Varmista myös puhelimitse lähestyvän soittajan henkilöllisyys. Voit esimerkiksi soittaa takaisin henkilölle tämän yrityksen puhelinkeskuksen kautta.

– Tarkista sähköpostissa mahdollisesti näkyvät yhteystiedot muuta kautta. Älä hämäänny tutuista työkaverien nimistä, joita rikollinen saattaa mainita uskottavuutta lisätäkseen, poliisi vielä muistuttaa.