Laskutushuijaus leviää – tarkista puhelinlaskusi veloitukset

Viihdeuutiset · Stara.fi

Mobiililaitteiden aikakauden vitsaksiin lukeutuvat laskutushuijaukset, joissa puhelinlaskulle ilmestyy yllättäen kuukausittain summia, vaikka niissä mainittua palvelua ei ole tilattu. Viime aikoina varsinkin Telian asiakkaita on piinannut Ninjasplay-pelipalvelun nimissä tehdyt huijauslaskutukset, jotka jäävät usein laskulta huomaamatta.

Huijareiden toimintaperiaate on saada asiakas klikkaamaan mainosta esimerkiksi YouTubessa, minkä jälkeen asiakkaan katsotaan jo tilanneen palvelun ja kuukausilaskutus alkaa huomaamatta ja kokonaan ilman sitovaa tilausta. Jostain syystä Telia ei ole estänyt tämän huijauksen leviämistä, sillä uusia tapauksia tulee edelleen. Summat eivät ole pieniä, sillä Ninjasplayn hinta on 6,19 euroa viikko, eli 24,76 euroa kuukaudessa.

Huijauksen saa loppumaan soittamalla asiakaspalveluun, mutta menetettyjen rahojen saaminen takaisin on hankalaa. Ollakseen pätevä tulee tällainen tilaus vahvistaa tekstiviesti, jossa kerrotaan tilausehdot ja johon pitää vastata esimerkiksi OK tilauksen vahvistamiseksi. Muussa tapauksessa kestotilausta ei ole tehty. Virasto neuvoo tilauksen perumisen jälkeen tekemään kirjallisen valituksen operaattorille. Monet tällaisen teon kohteeksi joutuneet ovat tehneet rikosilmoituksen.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan maksulliset palvelutekstiviestit voivat olla esimerkiksi pelejä, kilpailuja, testejä ja soittoääniä. Palvelutekstiviestien tilaamisesta veloitetaan puhelinlaskussa. Tavallisesti tilaus vaatii omaa aktiivisuutta, kuten puhelinnumeron antamisen tai palvelutekstiviestiin vastaamisen. Alan huijaukset leviävät yleensä internetissä olevissa testeissä ja kilpailuissa, joissa kysytään matkapuhelinnumeroa.