Tsernobylin viljasta valmistettiin vodkaa – uskaltaisitko maistaa?

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus on ollut viime kuukausina jälleen kuuma puheenaihe. Nyt kansainvälinen joukko tutkijoita on ilmoittanut valmistaneensa artesaanivodkaa onnettomuusalueen lähellä kasvaneesta viljasta.

Atomik Vodka on ensimmäinen kulutustuote, jonka raaka-aineet ovat peräisin Tsernobylin suojavyöhykkeen sisältä. Viljan lisäksi myös sen valmistuksessa käytetty vesi on peräisin Tsernobylin läheisyydestä.

Portsmouthin yliopiston professori Jim Smithin mukaan juoma ei ole sen radioaktiivisempaa kuin muutkaan markkinoilla myytävät vodkat. Hänen mukaansa radioaktiiviset epäpuhtaudet häviävät tislauksen myötä.

Tutkijat toivovat, että vodkalla ansaittujen voittojen avulla voitaisiin auttaa talousvaikeuksien kanssa edelleen onnettomuuden vuoksi painivia ukrainalaisia yhteisöjä. BBC:n mukaan Atomik Vodkaa on toistaiseksi valmistettu vain yksi pullo. Tavoitteena on kuitenkin tuoda vielä tämän vuoden aikana myyntiin 500 pullollista juomaa.