Kansallispuisto sytytettiin palamaan – metsäpaloa tutkittiin kontrolloidusti

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Fishlaken kansallispuistossa, Yhdysvaltojen Utahissa, on sytytetty tahallinen metsäpalo tutkimusmielessä. Yhdysvalloissa viime vuosina riehuneita metsäpaloja pyritään ehkäisemään uudenlaisen tutkimustyön avulla. Kontrolloiduista metsäpaloista kerätään tutkimustietoa ehkäisemisen ja sammutustöiden helpottamiseksi.

Missoula Fire Science Lab -tutkimuslaitoksessa työskentelevä Dan Jimenez on päässyt sytyttämään metsäpalon valvotuissa olosuhteissa. Tutkijat seurasivat 810 hehtaaria muutamassa tunnissa polttanutta metsäpaloa kameroilla. Harvinaislaatuinen tutkimus antoi tietoa, jota olisi muuten todella vaikea kerätä.

Vaaralliseen tutkimukseen osallistui isokokoinen työryhmä sekä tapahtumia lähietäisyydeltä seurannut Vice-uutiskanava. Karulta näyttänyt megapalo antoi uniikkia kuvausmateriaalia ja tietoa, jota ei muuten pystyisi keräämään. Tulevaisuudessa tietoa analysoidaan muun muassa pelastushenkilökunnan kouluttamista varten.