Suolle rakennetussa Disney Worldissa ei ole hyttysiä – nyt paljastettiin miksi

Matkailu · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen Floridassa sijaitseva Disney World on rakennettu keskelle suota ja luontoaluetta. Siitäkin huolimatta huvipuistovieraat saavat viettää huvittelupäiväänsä ilman hyttysenpistoja. Tästä käy kiittäminen Walt Disneyn ystävää, kenraalimajuri William ”Joe” Potteria.

Walt Disney tapasi Potterin vuonna 1964 Maailmannäyttelyssä. Disney sai tietää Potterin olevan tuholaistorjunnan ekspertti, joten päätti hyödyntää miehen taitoja huvipuiston hyttystorjunnassa. Huvipuistossa on paljon vesielementtejä, mutta siellä ei ole lainkaan seisovaa vettä. Tämä estää hyttysiä munimasta onnistuneesti.

Huvipuiston lammissa on puolestaan hyttysentoukkia ravintonaan käyttäviä kaloja. Puistossa olevat rakennukset onsuunniteltu siten, että sadevesi valuu niistä poispäin. Toisin sanonen hyttysten munimiseen tarvitsema vesi ei pääse seisomaan rakennustenkaan päällä.

Walt Disney teki puistoa rakentaessaan selväksi, että ei halua käyttää kemiallisia torjunta-aineita lasten lempipaikassa. Sen sijaan Potter esitteli hänelle valkosipulitiivisteen, jota suihkutetaan puistossa hyönteistorjuntamielessä pieniä määriä. Joe Potterin mukaan on nimetty yksi alueella seilaavista lautoista, Fox News raportoi.