Loppukesän marjat todellista superfoodia – salaisuus piilee marjan värissä

Lifestyle Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Hedelmän- ja Marjanviljelijän liitto kertoo loppukesän marjojen olevan todellisia terveyspommeja. Marjojen väriaineita tutkitaan tällä hetkellä erittäin runsaasti, sillä niillä arvellaan olevan useita terveysvaikutuksia.

Marjojen oranssit, keltaiset ja punaiset sävyt ovat peräisin karotenoideista. Ne ovat rasvaliukoisia yhdisteitä, joita tunnetaan noin 600 erilaista. Marjan sävy muodostuu yleensä usean erilaisen karotenoidin yhteisvaikutuksesta, ja tunnetuin karotenoidi on beetakaroteeni, joka toimii silmien terveydelle tärkeän A-vitamiinin esiasteena.

Punaiset, siniset ja violetit sävyt ovat peräisin antosyaaneista. Ne ovat flavonoideihin kuuluvia vesiliukoisia väriaineita, joita tunnetaan ainakin 500 erilaista yhdistettä. Sekä karotenoidien että antosyaanien arvellaan toimivan elimistössä antioksidantteina eli suojaavan soluja hapen haitallisilta vaikutuksilta.

Väriaineiden terveysvaikutuksia on tutkittu viime vuosina erittäin paljon, ja tutkimustulokset esimerkiksi syöpää ja sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevistä vaikutuksista ovat olleet lupaavia. Värit säilyvät marjoissa kuumennettaessa tai pakastettaessa melko hyvin. Erivärisiä marjoja kannattaa syödä mahdollisimman monipuolisesti. Suositusannos on vähintään kaksi desilitraa päivässä, Hedelmän- ja Marjanviljelijän liitosta kerrotaan.