Suomalaiskeksintö poistaa alkoholia juomasta: ”Mullistaa viinimaailman”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on puhuttu viime vuosina paljon alkoholista, kun uusi alkoholilaki toi hieman aikaisempaa vahvemmat juomat ruokakauppoihin, eikä kulutus silti noussut. Myös ulkomailta saa tilata alkoholijuomia EU-alueelta kotiovelle vapaasti. Nyt on esitelty erikoinen suomalaiskeksintö, joka poistaa juomista alkoholia.

WineMill-laite miedontaa alkoholijuomia erottamalla niistä etanolimolekyylejä alipaineessa. Aalto-yliopiston kanssa kehitettyyn patentoituun prosessiin ei liity kuumentamista, kemikaaleja tai ainesosien lisäämistä, joten juoman maku ei kehittäjien mukaan laimene.

– Ilmastonmuutos lisää rypäleiden sokeripitoisuutta ja teollisen viinihiivan myötä sokeri käytetään loppuun asti. Molemmat tekijät lisäävät viinien alkoholipitoisuutta. Kysyntää matalampien alkoholipitoisuuksien viineille on, ja suomalaiskeksinnön myötä viinejä voidaan nyt miedontaa. WineMill tulee mullistamaan perinteisen viinimaailman, innovaatiosta kerrotaan.

WineMill-laitteella viinien alkoholipitoisuus on mahdollista alentaa 6–11 prosenttiin, minkä seurauksena esimerkiksi ruokalistaan suunnitellun viinipaketin alkoholimäärä alenee huomattavasti. Tämä helpottaa ruokien ja viinien yhteensovittamista niin, ettei liikaa päihtymistä tarvitse pelätä.

– Kun alkoholijuomista poistetaan säännöllisesti kolmannes alkoholista, se vaikuttaa merkittävästi kulutettujen alkoholiannoksien määrään. Näin vähennetään alkoholijuomien haittavaikutuksia koko kansanterveyteen. Alkoholimäärän pienenemisen lisäksi juomien miedontaminen WineMill-laitteella vähentää huomattavasti alkoholijuomien kalorimäärää, WineMill Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Sami Gauffin kertoo.