Jorma Uotinen on Vuoden Positiivisin Suomalainen 2019

Viihdeuutiset · Stara.fi

Positiivareiden ja Suomen Nuorkauppakamareiden raati on valinnut Vuoden Positiivisimmaksi Suomalaiseksi taiteilijaprofessori Jorma Uotisen. Hän tarvitsi roppakaupalla positiivisuutta jo 19-vuotiaana, jolloin hän sairastui Guillain-Barrén oireyhtymään.

Puhe- ja liikuntakyvyn viikkokausiksi vienyt sairaus ja lääkärin antama toivo opettivat häntä katsomaan elämässä eteenpäin.

– Toipumisessa oli omalla asenteella ja ahkeruudella fundamentaalinen merkitys. Positiivisuuteni on myös luonnekysymys: en jää märehtimään asioita. Kun joku asia on sanottu tai tehty, en jää siihen kiinni, vaan yritän pysyä tässä hetkessä ja katsoa eteenpäin. Vaikka olisi paha olo, sitä ei pidä levittää ympärille, Jorma Uotinen kertoo.

Uotisen mukaan positiivisuus vaatii ymmärrystä, älyä, taitoa, empaattisuutta ja eläytymiskykyä. Se näkyy parhaiten kohtaamissa toisten ihmisten kanssa. Positiivista ihmistä on helppo lähestyä.

– Positiiviseen asenteeseen tarvitaan myös herkkyyttä, uskallusta ymmärtää ja intuitiota. Sitä voi opiskella keskittymällä hetkeen ja luottamalla tunteeseen. En usko ulkoa päin ohjattuun positiivisuuteen, se ei ole aitoa. Olosuhteet pitää luoda sellaisiksi, että ne sallivat positiivisuuden. Ympäristökin vaikuttaa, sillä opimme positiivista asennetta myös matkimalla.

– Tanssissa on hienoa se, kun joku onnistuu harjoituksissa ja ylittää edellisen suorituksensa, kollegat antavat aplodit. Positiivinen ihminen ei kadehdi, vaan on onnellinen onnistumisesta. Se vie koko ryhmää eteenpäin.

Positiivinen asenne on auttanut Uotista työssä ja julkisuudessa koko hänen monikymmenvuotisen uransa ajan. Hän on johtanut muun muassa Suomen Kansallisbalettia, Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmää, Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalia sekä toiminut koreografina, tanssijana ja laulajana kotimaassa ja ulkomailla sekä Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomarina ohjelman alusta alkaen.

Suomen Positiivisin Suomalainen -palkinto on jaettu vuodesta 1993, joten tänä vuonna kunniamaininta jaetaan jo 27. kerran. Positiivarit Oy ja Suomen Nuorkauppakamarit ry yhteistyössä valitsevat vuosittain Vuoden Positiivisimman Suomalaisen.

Valinnan tarkoituksena on korostaa positiivisuuden merkitystä voimavarana alati muuttuvassa maailmassa ja tuoda esiin sitä, että positiivisella asenteella voi saavuttaa tavoitteensa ja selvitä vastoinkäymisistä. Idean isä on yrittäjä ja Positiivareiden perustaja Juhani Töytäri. Positiivisuuden elämäntyöpalkinto jaetaan satunnaisesti.