Alaikäiset pakenivat poliisia Torniossa – pakoautoa kuljetti 12-vuotias poika

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisi on ajanut takaa viime viikonloppuna Torniossa autolla liikkeellä ollutta nuorisojoukkoa. Takaa-ajo päättyi kohtalokkaasti kolariin, jossa kaikki neljä nuorta toimitettiin sairaalahoitoon. Kuljettajana oli 12-vuotias poika.

– Poliisipartio suoritti Torniossa liikenteenvalvontaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kun poliisit havaitsivat kello 1:58 Hallituskadulla henkilöauton, josta nousi nuori mies. Partion tullessa auton viereen tarkastaakseen kuljettajan ajokunnon ja asiapaperit, lähti kuljettaja peruuttamaan ja kääntyi Laivurinkadulle, Lapin poliisista kerrotaan.

Partio kytki pysäytysvalon päälle, jolloin henkilöauto lähti voimakkaasti kiihdyttäen pakenemaan poliisia. Tehtävälle liittyi kolme muuta poliisipartiota. Tapahtuma-aikaan oli todella huonot ajo-olosuhteet erittäin voimakkaan vesisateen vuoksi.

Henkilöauto pakeni Kromitien liikenneympyrään. Sitä ennen kuljettaja oli menettää ajoneuvon hallinnan tiessä olleiden isojen vesilammikoiden ja liian suuren tilannenopeuden vuoksi. Henkilöauto jatkoi matkaa Kromitietä 80 km/h nopeusrajoitusalueella huomattavaa ylinopeutta ajaen.

– Vaikka poliisiauton ajonopeus oli 150 km/h, jätätti pakeneva ajoneuvo poliisia. Poliisi menetti Ruonajärventiellä näköyhteyden ajoneuvoon, mutta näki sen uudestaan Puuluodon hiihtokeskuksen kohdalla. Auto katosi näkyvistä pitkän suoran aikana.

Hetkeä myöhemmin poliisi havaitsi pakenevan henkilöauton ajautuneen ulos Ruonajärventiellä ennen Kromitien risteystä vasemmalle kaartuvassa tiukassa mutkassa. Henkilöauto oli törmännyt tien penkassa olevaan noin kaksi metriä korkeaan hiekkavalliin jatkaen törmäyksen jälkeen matkaa eteenpäin taimikkoon noin 10-15 metriä. Paikalle hälytettiin kiireellisesti ensihoidon ja pelastuslaitoksen yksiköitä.

Poliisit kuulivat autosta ulosajossa loukkaantuneen naisen avunhuutoja. Autossa oli sisällä myös onnettomuudessa loukkaantunut poika. Poliisi suoritti lähietsintää maastoon ja löysi noin 20 metrin päästä autosta 14-vuotiaan pojan, joka oli myös loukkaantunut ulosajon seurauksena. Pelastuslaitos joutui leikkaamaan autoa saadakseen 16-vuotiaan tytön ja pojan poistettua onnettomuusautosta.

Poliisi tavoitti Kromitieltä tapahtumapaikan läheltä 12-vuotiaan pojan, joka kertoi kuljettaneensa ajoneuvoa. Pojalle suoritettiin puhalluskoe ja huumausaineenpikatesti, jotka molemmat olivat negatiivisia. Autossa olleet 16-vuotiaat toimitettiin jatkohoitoon Ouluun yliopistolliseen keskussairaalaan ja 14-vuotias ja 12-vuotias kuljetettiin Kemiin sairaalaan. Poliisilla ei ole tarkempaa tietoa loukkaantuneiden vammoista.

Poliisi jatkaa asian selvittämistä törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena, vammantuottamuksena, liikennerikkomuksena, kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta ja moottorikulkuneuvon käyttövarkautena.