Linnut vähenevät nopeasti Pohjois-Amerikassa: ”Suuren mittakaavan kriisi”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ilmastonmuutoksen lisäksi myös muu luonto on ollut viime vuosikymmeninä vakavassa kriisissä, kun erityisesti pölyttäjien määrä on laskenut. Nyt Yhdysvalloissa tutkijatkin ovat järkyttyneet tiedosta, jonka mukaan lintujen määrä on Pohjois-Amerikassa nopeassa laskussa.

Journal Sciencen torstaina julkaiseman raportin mukaan lintujen määrä Yhdysvalloissa ja Kanadassa on vähentynyt 50 vuodessa peräti 29 prosenttia. Yksilöitä havaittiin tuoreimmassa tutkimuksessa lähes kolme miljardia vähemmän kuin puoli vuosisataa sitten. Mikäli nykyinen kehitys jatkuu, ei taivaalla ole tulevaisuudessa enää lainkaan lintuja.

Tutkimuksessa oli määrä selvittää mikä on linnuston tämänhetkinen tilanne ja miten lintujen määrä on kehittynyt vuosikymmenten saatossa. Tulos oli shokki sekä tutkijolle että lintujärjestöille, sillä lintukato oli paljon odotettua suurempi. National Audubon Society -järjestön johtaja David Yarnold kommentoi tuloksia toteamalla, että käynnissä on suuren mittakaavan kriisi.

Tutkijoiden mukaan nyt näyttää siltä, että vuonna 1962 Rachel Carsonin julkaiseman Silent Spring -kirjan ennustus ympäristömyrkkyjen seurauksista näyttää toteutuvan. Exeterin yliopiston biologian laitoksen biologi Kevin Gaston totesi, että nyt on menossa luonnon katoaminen, sillä linnut ovat tärkeä osa maapallon ekosysteemiä. Mikäli ne katoavat, tulee luonto muuttumaan merkittävästi.