Haluatko näyttää nuoremmalta? Nämä 10 tapaa vanhentavat

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Lienee sanomattakin selvää, että elintavoilla on suora yhteys ihmisen ulkonäköön. Osa turvautuu plastiikkakirurgiaan ulkonäköä nuorentaakseen, toiset puolestaan vanhenevat arvokkaasti. Harva kuitenkaan haluaa ennenaikaisia ikääntymisen merkkejä.

Mikäli ei halua botox-kierteeseen, kannattaa vanhenemista estää terveellisiä elintapoja noudattamalla. GQ on luetellut 10 tapaa, jotka vanhentavat ulkonäköä. Näistä kannattaa luopua tarpeeksi ajoissa.

1. Liiallinen auringonpalvonta. Sen lisäksi, että rusketuksen hankkiminen vahingoittaa ihoa, voi jo pienikin ja päivittäinen altistuminen UV-säteille vanhentaa ihoa ennenaikaisesti. Kannattaa siis lisätä tarpeeksi suojakertoimia päivittäin.

2. D-vitamiinin puute. Auringolla on myös positiivisia vaikutuksia, mutta D-vitamiinin saantia varmistaessaan on entistäkin tärkeämpää muistaa suojakertoimilla varustetun aurinkovoiteen käyttö. D-vitamiinia voi saada myös ruoasta tai lisäravinteena.

3. Lyhyet yöunet. Ihmisen keho tarvitsee lepoa ja unta. Riittävän yöunen hyötyä ei pysty korvaamaan millään muulla keinolla. Aikuinen henkilö tarvitsee keskimäärin 7-8 tunnin yöunet. Univelka vanhentaa ja aiheuttaa sairauksia.

4. Ihonhoidon laiminlyöminen. Olipa kyseessä karski uros tai siro neitokainen, vaatii jokaisen ihmisen iho yleensä jonkinlaista kosteutusta voidakseen hyvin. Kannattaa ottaa selvää omalle ihotyypille parhaiten sopivista kosteuttajista ja oikeasti myös käyttää niitä.

5. Halpa saippua. Alle euron palasaippua voi olla houkutteleva hankinta markettiostoksilla, mutta jos haluaa huolehtia ulkonäöstä hieman pintaa syvemmältä, kannattaa satsata laatuun. Samalla takaa nuorekkaamman ulkonäön pidempään, kun puhdistettu iho myös voi hyvin.

6. Liikunnanpuute. Sen lisäksi, että säännöllinen liikunta pitää terveenä ja sutjakkaampana, on sillä myös ennenaikaista vanhenemista ehkäisevä vaikutus. Liikunta auttaa myös pintaverisuonia toimimaan tehokkaammin ja saa siten ulkonäön heleämmäksi ja nuoremmaksi.

7. Stressi. Kohollaan olevien kortisolitasojen on todettu myötävaikuttavan lukuisiin terveysongelmiin, kuten sydänsairauksiin, alentuneeseen seksuaaliviettiin ja erektio-ongelmiin. Stressi vähentää myös ihon kollageenituotantoa.

8. Epäterveellinen ruokavalio. Olet mitä syöt -sanonta pitää paikkaansa. Nuorekkuutta havittelevien kannattaa suosia terveellisiä rasvoja, antioksidantteja, kuituja, vitamiineja ja vähähiilihydraattisia vaihtoehtoja.

9. Alkoholi. On eri asia nauttia alkoholia sivistyneesti kuin kumota kaatokänni kerta toisensa jälkeen. Humalahakuinen juominen aiheuttaa pitkässä juoksussa ennenaikaista vanhenemista.

10. Tupakka. Tupakoimista paheksutaan yleisesti, eikä siinä nähdä yhden yhtäkään hyötyvaikutusta. Tupakoiminen on vaarallista ja aiheuttaa ennenaikaisen vanhenemisen lisäksi myös kuolemaan johtavia sairauksia.