Pyöräilijän tulee näkyä pimeällä – poliisi voi nyt kirjoittaa sakot

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Syksyn pimeät aamut ja illat ovat käsillä. Liikenteessä oman haasteensa pimeyden lisäksi voi tuoda myös sumu, vesi-, räntä- tai lumisade. Joka vuosi näihin aikoihin poliisi ja muut turvallisuusviranomaiset muistuttavat heijastimen ja valojen käytöstä.

Pyöräilijä voi parantaa näkyvyyttään pyörän valojen ja heijastimien lisäksi pukeutumalla värikkääseen ajoasuun, kiinnittämällä asuun heijastimia tai pukeutumalla huomioliiviin.Lain mukaan polkupyörässä on oltava valkoinen tai vaalean keltainen etuvalo hämärässä tai pimeällä ajettaessa sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet.

Kiinteän etuvalon sijasta voi käyttää myös ominaisuuksiltaan vastaavaa pyöräilijään kiinnitettyä valaisinta, kuten otsalamppua. Punaista valoa saa käyttää ainoastaan takavalaisimena, joka tulee uudessa liikennelaissa ensi vuonna pakolliseksi. Suojakypärän käyttöä ei pyöräillessä pidä unohtaa.

Nurkan takaa auton eteen tummissa vaatteissa ilmestyvä pyöräilijä ilman pyörävaloa yllättää autoilijan. Poliisi valvoo lähiviikkojen aikana muun muassa Itä-Suomessa polkupyöräilijöitä, ja valvonnassa kiinnitetään erityisesti huomiota polkupyörien kuntoon ja näkyvyyteen. Lisäksi valvonnassa puututaan niihin pyöräilijöihin ajolinjoihin.

Poliisi voi kirjoittaa 40 euron rikesakon polkupyöräilijälle, joka tavataan liikenteestä pimeän tai hämärän aikaan ilman toimivaa valoa. Hyvän pyörävalon saa kaupasta huomattavasti halvemmalla. Suomessa liikenteessä kuolee vuosittain keskimäärin 23 polkupyöräilijää ja lähes 700 pyöräilijää loukkaantuu erilaisissa onnettomuuksissa. Autoilija on velvollinen väistämään pyöräilijää, kun hänellä on liikennemerkillä osoitettu väistämisvelvollisuus tai, kun autoilija on kääntymässä pyörätien jatkeen yli. Muissa tapauksissa polkupyöräilijä on aina väistämisvelvollinen.