Kiireisten äitien salainen pelastus: Lähikaupan monipuolinen lihatiski ja salaattibaari

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kaikki varmasti haluavat kiinnittää yhä enemmän huomiota ruokavalioonsa, sillä lukuisat tutkimukset todistavat säännöllisen liikunnan ja terveellisen ravinnon olevan avainasemassa erilaisten sairauksien ennaltaehkäisemisessä. Elintasosairauksia voi ehkäistä tai peräti parantaa syömällä oikein.

Jokainen äiti haluaa varmasti jälkikasvustaan terveen, joten ruokapöytään hankintaan ravintorikasta ruokaa. Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua nyky-yhteiskunnan hektisyys ja se, että ruokaa on saatava nopeasti ja heti. Tämä on syy mikroaterioiden ja pikaruokaloiden suosion räjähdysmäiseen kasvuun takavuosina. Tässä on yksi ongelma: Valmisruokien epäterveellisyys, köyhät ravintoarvot, insuliiniresistenssin kasvu ja se, että ne eivät pidä kauaa kylläisenä. Sitten sorrutaan naposteluun.

Prosessoituja ruokia ostamalla tekee ainoastaan karhunpalveluksen sekä itselleen että lapsilleen. Nykysuositukset painottuvat yhä enemmän vähähiilihydraattisen ruokavalion puoleen, jossa suositaan laadukkaita eläinrasvoja sekä kylmäpuristettua oliiviöljyä ja kookosöljyä. Kasviksia tulee käyttää runsaasti, mikäli niissä ei ole runsaasti sokeria ja tärkkelystä. Ruoassa kannattaa suosia lähellä tuotettua ja mahdollisimman puhdasta ravintoa.

Mikä siis avuksi, kun perheenäidillä on ainoastaan puoli tuntia aikaa valmistaa ruokaa nälkäiselle perheelleen kauppareissuineen? Joku voisi sortua pitsatilaukseen tai kantaa kasapäin mikroruokaa kotiin. Järkevämpi suuntaa kulkunsa paikallisen kaupan liha- ja kalatiskille. Hyllyissä notkuu grillikanaa, valmiiksi paistettua lähitilan lihaa, kalaa ja runsaasti erilaisia salaattivaihtoehtoja. Kauppiaalta voi kysyä tuotteiden alkuperää ja ostaa ainoastaan lähellä tuotettuja ja mahdollisimman vähän prosessoituja ruokia.

Mikäli haluaa viedä eettisyyden ja ekologisuuden astetta pidemmälle, voi kauppaan ottaa mukaan omat kestoastiat. Kannattaa kysyä lihatiskiltä, voiko esimerkiksi valmissalaattia, täytettyjä kesäkurpitsoja tai silakkapihvejä ostaa omaan rasiaan. Lihatiskin antimet ovat hinnaltaan korkeampia pakastealtaan tuotteisiin verrattuna, mutta laatu on yleensä roimasti parempaa ja ostaja saa siten enemmän vastinetta rahoilleen. Myös perhe pysyy terveenä ja kylläisenä pidempään.

Kaikista järkevin valmistaa ruokaa kerralla koko viikon tarpeiksi, mutta harva täyttää aina täydellisen perheenäidin tai -isän raamit. Silloin kauppias rientää apuun ruuhkavuosien keskellä, kun roiskeläpän sijaan lapsukaiset syövät välipalaksi yhtä paljon maksavan grillatun kanankoiven.