Teleskooppi kuvasi huikean näyn – kaksi galaksia törmäsi toisiinsa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maata kiertävä Hubble-avaruusteleskooppi kykenee kuvaamaan kohteita, joiden havaitseminen maasta käsin olisi mahdotonta. Nyt NASA ja ESA ovat julkaisseet teleskoopin ikuistaman otoksen, jossa todistetaan hurjaa kosmista näkyä.

Ison karhun tähtikuviossa sijaitseva NGC 4194 tunnetaan myös Medusa Merger, eli Medusa-yhteensulautuminen. Sen synnytti kahden galaksin yhteentörmäys. Törmäyksessä suurempi galaksi ikään kuin söi kaasurikkaan pienemmän galaksin.

Samankaltainen kohtalo saattaa odottaa myös kotigalaksiamme Linnunrataa, tosin vasta hamassa tulevaisuudessa. Andromedan ja Linnunradan galaksit lähestyvät jatkuvasti toisiaan. Ne tulevat törmäämään yhteen noin neljän mijardin vuoden päästä, mikä johtaa todennäköisesti yhden ison galaksin syntymiseen.

 

NASA