Poliisi varoittaa netin huijariostajista – tekaisevat kuitteja ja väärentävät tiliotteita

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Huijarit ovat keksineet uuden tavan höynäyttää tavaroitaan netin osto- ja myyntipalstoilla myyviä henkilöitä. Poliisille on ilmoitettu syksyn aikana tapauksista, joissa ostaja on huijannut myyjältä esimerkiksi tietokoneen tai puhelimen väärennetyn kuitin avulla.

Poliisin mukaan tavarat ovat vaihtaneet omistajaa Tori.fi-verkkosivuston kautta. Tapauksissa huijarit ovat esittäneet ostotilanteessa myyjälle väärennetyn kuitin tai tiliotteen, joka on tehty pankin demosivustolla. Huijari tarjoutuu ostamaan tuotteen ja sopii tapaamisen myyjän kanssa.

Huijari lähettää myyjälle etukäteen kuvan maksukuitista tai näyttää myyntitilanteessa puhelimestaan tiliotteen tai kuitin tilisiirrosta. Maksun saajaksi on laitettu myyjän nimi. Ainakin yhdessä tapauksessa myyjä on saanut itse kirjoittaa tilitietonsa ”ostajan verkkopankkiin”.

– Huijauksia on tehtailtu ainakin S-pankin ja Ålandsbankenin harjoitussivuilla. Tiliotteessa näkyy epäuskottavia nimiä kuten Maija Meikäläinen, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi kehottaa myyjiä olemaan tarkkana maksujen kanssa. Kannattaa aina tarkistaa omasta verkkopankista tai paperisesta tiliotteesta, että rahat ovat oikeasti saapuneet perille.Toinen vaihtoehto on tutkia huolellisesti ostajan esittämä kuitti tai tiliote. Huomiota on syytä kiinnittää päivämääriin ja henkilöiden sekä yritysten nimiin.