Lapset ja nuoret tehtailevat rikoksia Espoossa – tänä vuonna jo 77 ryöstöä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Espoon ja Kauniaisten alueilla on tehty lyhyen ajan sisällä useampi rikosilmoitus ryöstelevistä nuorisoporukoista. Pääsääntöisesti ryöstösaalis on ollut erittäin vähäinen, esimerkiksi viidestä kahteenkymmeneen euroon tai makeispussi.

– Vaatimattomista ryöstösaaliista huolimatta rikoksen tuntomerkit täyttyvät, koska anastusrikoksen yhteydessä uhataan väkivallalla tai käytetään sitä, avaa komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Tämän vuoden aikana ryöstörikoksia on kirjattu Espoossa yhteensä 77 kappaletta. Näistä kolmannes on alaikäisten tekemiä. Nuorten tekemät ryöstöt ovat kolminkertaistuneet vastaavalta ajanjaksolta vuosina 2018 ja 2019 verrattuna vuoteen 2017.

– Lapset ja nuoret aikuiset eivät välttämättä ymmärrä väkivallalla tai teräaseella uhatessaan, että kyseessä on vakava rikos ja että yli 15-vuotiaalla on rikosoikeudellinen vastuu, painottaa Hannu Väänänen.

Poliisilla on käytössään iso sidosryhmäverkosto. Ennaltaehkäisevää työtä tehdään yhdessä verkoston kanssa, mutta myös vanhempien rooli on erittäin tärkeä. Sidosryhmäverkostoon kuuluvat muun muassa poliisin ennalta ehkäisevä toiminta, kaupunkien ja kuntien lastensuojelu, sosiaalitoimi, päihde- ja mielenterveyspalvelut, nuorisotoimi sekä sivistystoimi ja muut sidosryhmien nuorisotyöntekijät. Poliisi pyytää vanhempia opastamaan lapsiaan soittamaan välittömästi numeroon 112, mikäli he joutuvat rikoksen kohteeksi. Rikosilmoitus tulee tehdä aina.

– Poliisi muistuttaa myös, että vanhempien osallistuminen ja kiinnostus lastensa vapaa-ajan viettoon on erittäin tärkeää, toteaa komisario Väänänen lopuksi.