Instagram yrittää estää valeuutisia – näin tunnistat ne palvelussa

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Valeuutiset ja virheellinen tieto leviävät sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. Nyt Instagram on esitellyt uutta ominaisuutta, jonka tavoitteena on ehkäistä niiden leviämistä. Uudistuksen myötä valeuutisiksi ilmoitetut julkaisut käydään läpi faktantarkistajien toimesta.

Mikäli he toteavat julkaisujen sisältämät väitteet valheellisiksi, merkitään ne väärää tietoa -ponnahdusikkunalla. Ominaisuus myös ilmoittaa käyttäjille, mikäli he ovat aikeissa jakaa ennestään jo valheelliseksi todettuja väittämiä julkaisuissaan. Valeuutisten jakaminen onnistuu mutta julkaisut merkitään väärää tietoa -tunnisteella.

Instagramin omistamaa Facebookia kritisoitiin alustalla levinneistä vääristä tiedoista, joilla pyrittiin vaikuttamaan vuoden 2016 Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Tuore uudistus saapuukin Instagramiin juuri vuoden 2020 presidentinvaalien alla.