Portaat tarjoavat ilmaisen tehotreenin – kiipeä keho ja mieli kuntoon askel kerrallaan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Äskettäin julkaistun tutkitmuksen mukaan ihmiset hyötyvät jo pienestä päivittäisestä liikunnasta, mikä voi olla tavallista arjen hyötyliikuntaa tai kevyttä kuntoilua. Ihmiset eivät välttämättä tarvitse kalliita kuntoiluvälineitä tai jäsenyyksiä peruskunnon kohottamiseen.

Riittää, että kohottaa sykettä päivittäin ja portaat tarjoavat tähän mahtavan alustan. Sen lisäksi, että porrastreeni on loistavaa kuntoharjoittelua, on sen osoitettu vähentävän sydänsairauksien riskiä.

Portaiden säännöllinen nouseminen alentaa verenpainetta, kolesterolitasoa ja parantaa yleistä kuntoa. Kerroimme aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan minuutin ajan päivässä portaita juosseiden kunto parani noin viidellä prosentilla kuuden viikon harjoitusjakson jälkeen.

Porrastreeni aktivoi sydämen lihaksia. Portaita on joka paikassa. Niitä voi kiivetä kotona, työpaikalla ja puistoissa. Porrastreeni vähentää myös aivohalvaukseen ja diabetekseen sairastumisen riskiä. Keuhkojen hapenottokyky vahvistuu ja kestävyys paranee.

Samalla kehon lihasvoima ja luun tiheys paranee. Usein aineenvaihdunta myös vilkastuu, mikä on etenkin laihduttajien mieleen. Portaiden nouseminen vahvistaa kaikkia jalan lihaksia. Eikä kannata unohtaa mielenterveyttä, joka hyötyy porrastreeneistä. Keho vapauttaa kuntoharjoittelun jälkeen endorfiineja, jotka saavat tuntemaan olon onnelliseksi ja rauhalliseksi. Keskittyminen paranee ja ajan myötä ihminen tuntee vähemmän stressiä.

Mitä terveempi ihminen on, sitä voimakkaampi hänen immuunijärjestelmänsä on. Tehokas vastustuskyky torjuu erilaisia kausisairauksia ja uhkia, ja vähentää kroonisten terveysongelmien puhkeamista, kuten kakksotyypin diabetesta ja korkeaa verenpainetta, amerikkalaiset terveysviranomaiset muistuttavat.