Uusi-Seelanti taistelee vieraslajeja vastaan – haluaa tuhota rotat kokonaan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Uuden-Seelannin luonto on maailmanlaajuisesti uniikki ympäristö, johon ei kuulu yhtäkään alkuperäistä maanisäkäslajia. Saarelle on kuitenkin levinnyt alkuperäislajien kannalta tuhoisia nisäkkäitä, kuten rottia. Maa aikoo nyt tuhota jokaisen rotan ja hävittää lajin saarelta pysyvästi.

Uusi-Seelanti on julistanut sodan rottia vastaan. Vieraslajit ovat vaarantaneet maan harvinaisten lintujen olemassaolon. Uudessa-Seelannissa on lintulajeja, mitä ei tavata missään muualla maailmassa. Maa on julistanut hävittävänsä rotat, näätäeläimet ja opossumit kokonaan vuoteen 2050 mennessä.

Rotat ovat ensimmäisenä tulilinjalla. Maa kannustaa uusiseelantilaisia osallistumaan rottien hävittämistalkoisiin asentamalla ansoja jyrisjöille. Lisäksi maassa hyödynnetään geenimuuntelua siten, että rotat muuttuvat steriileiksi, eivätkä pysty lisääntymään. Vaarana kuitenkin on, että muokattu geeni leviää koko maailmaan.